Izvoz proizvoda životinjskog porijekla u Rusiju: Još čekamo inspekciju

Bez autora
Aug 12 2015

Nakon voća, koje je se dosta uspješno probilo na ruskom tržištu, Bosna i Hercegovina sada želi iskorititi priliku i plasirati proizvode animlanog porijekla (meso, mlijeko i jaja) na rusko tržište jer je Rusija produžila važenje zabrane uvoza ovih proizvoda iz Evropske unije. Vijeće ministara BiH tražilo je od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da intenzivira napore na otvaranju ruskog tržišta. Međutim, Kancelarija za veterinarstvo BiH već neko vrijeme pokušava dobiti odobrenje za naše izvoznike. Kancelarija za veterinarstvo BiH je 2014. započela pregovore sa nadležnim organima Ruske Federacije, tačnije sa Rosholnadzorom o dolasku njihove inspekcije. Popunili smo upitnik koji je dostavio Rosholnadzor i proslijedili ga Rusiji zajedno sa listom zainteresovanih objekata za preradu i proizvodnju proizvoda životinjskog porijekla. Da bi se ostvario izvoz robe životinjskog porijekla na tržište Ruske Federacije, potrebno je da njihova inspekcija izvrši uvid u funkcionisanje veterinarskog sistema BiH kao i pregled zainteresovanih objekata, te odobri izvoz jednog ili više proizvoda iz ovih objekata, kazali su u Kancelariji za veterinarstvo BiH.

Nakon voća, koje je se dosta uspješno probilo na ruskom tržištu, Bosna i Hercegovina sada želi iskorititi priliku i plasirati proizvode animlanog porijekla (meso, mlijeko i jaja) na rusko tržište jer je Rusija produžila važenje zabrane uvoza ovih proizvoda iz Evropske unije.

Vijeće ministara BiH tražilo je od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da intenzivira napore na otvaranju ruskog tržišta. Međutim, Kancelarija za veterinarstvo BiH već neko vrijeme pokušava dobiti odobrenje za naše izvoznike.

Pregovori

"Kancelarija za veterinarstvo BiH je 2014. započela pregovore sa nadležnim organima Ruske Federacije, tačnije sa Rosholnadzorom o dolasku njihove inspekcije. Popunili smo upitnik koji je dostavio Rosholnadzor i proslijedili ga Rusiji zajedno sa listom zainteresovanih objekata za preradu i proizvodnju proizvoda životinjskog porijekla. Da bi se ostvario izvoz robe životinjskog porijekla na tržište Ruske Federacije, potrebno je da njihova inspekcija izvrši uvid u funkcionisanje veterinarskog sistema BiH kao i pregled zainteresovanih objekata, te odobri izvoz jednog ili više proizvoda iz ovih objekata", kazali su nam U Kancelariji za veterinarstvo BiH.

Službena posjeta inspekcije Ruske Federacije bila je planirana za drugi kvatral 2015. godine, ali je naknadnim prepiskama iz određenih razloga odgođena. Očekuje se da će u skorije vijeme Rosholnadzor potvrditi dolazak inspekcije i odrediti tačno vrijeme posjete.

Međutim, kada bh. komapnije dobiju odobrenje za izvoz, postavlja se pitanje kako doći do ruskog tržišta. Naime, kopnenim putem proizvodi iz BiH moraju proći kroz teritoriju Evropske unije, a kako naše kompanije još nemaju dozvolu za izvoz proizvoda životinjskog porijekla u EU, tako neće moći ni prevoziti proizvode preko teritorije EU.

"Tranzit robe životinjskog porijekla preko zemlja Evropske unije mogu vršiti jedino objekti koji se nalaze na listi trećih zemalja iz kojih je dozvoljen izvoz robe u zemlje EU, objekti koji nisu na navedenim listama neće moći prevoziti robu životinjskog porijekla”, kazali su u Kacelariji za veterinarstvo.

Izvoz i uvoz

Primjera radi, mljekare koje uskoro budu na listi moći će prevoziti mlijeko i proizvode od mlijeka preko zemalja EU. Ostalim, kako npr. kompanijama za preradu mesa, jedini način transporta robe do Rusije je avionskim ili pomorskim saobraćajem. No, iz Kancelarije za veterinarsvo BiH obećaju da će i dalje nastojati pronaći način i obezbejditi tranzit robe životinjskog porijekla preko zemlja Evropske unije.

BiH je u prvoj polovini ove godine izvezla mesa i mesnih prerađevina u vrijednosti 32,7 miliona KM, što je više od trećine vrijednosti uvoza, koji je u tom periodu iznosio 102 miliona KM. Meso izvozimo u Tursku, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo i Makedoniju, a uvozimo ga iz Poljske, Holandije, Austrije, Njemačke, Hrvatske, Italije i drugih susjednih zemalja i država članica EU.

Istovremeno, u prviš šest mjeseci 2015. izvezli smo mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti 33 miliona KM, uglavnom u zemlje CEFTA zone slobodne trgovine, a uvezli 64,5 miliona KM, najviše iz zemalja članica Evropske unije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik